Orang Dewasa Sebagai Role Model Kanak-Kanak


Cewah, topik parenting pulak Fara nak update harini. Macam lah pernah ada experience jadi parent pun. Hihi. Actually walapun belum jadi ibu tapi dah lebih 7 tahun jadi seorang ibu saudara, jadi banyak jugak benda Fara pelajari, dari bab fizikal sampailah bab emosi kanak2.

 Kanak2 ni ibarat kain putih, kita sebagai penjaga diorang lah yang jadi tukang lukis corak pada kain tu. Kalau tengok mostly budak2 kecik sekarang mesti gila gadget, setakat nak bukak youtube tu apa lah sangat, kacang je bagi diorang, any games pun diorang pandai download sendiri. Tapi kita nak salahkan pada siapa kalau bukan diri kita, santai2 atas kerusi kita mesti duk main phone, scroll timeline Facebook la, Whatsapp la, jadi kanak2 pon sama terikut. 

Pastu semalam lawak sikit, pagi tu Fara mandi dalam pukul 8, tapi tak cuci rambut. Bila anak buah Fara yang 7 tahun tu wake up dia tengok Fara macam nak kuar, sebab dah pakai baju cantik2, tapi rambut dengan muka macam tak mandi. Dia tanya lah, teh dah mandi ke belum kenapa rambut macam tak cantik je. Fara cakap lah dah mandi, pastu dia mungkin confuse ingat Fara betul2 tak mandi kot, pastu dia punya lah ikut, sampai ke maghrib dia taknak mandi, last2 Fara paksa jugak dia mandi, and dia just mandi badan je. Dia kata nak buat macam makteh jugak. Adehhh. 

Jadi nak suruh dia wangi punya pasal, Fara terpaksa mandi malam tu cuci rambut syampu2 bagai, pastu tunjuk kat dia. Pastu baru lah dia mandi rambut dan syampu jugak. Kelakar pulak kalau teringat. Jadi moralnya, setiap apa yang kita buat, budak2 memang akan ikut, especially kalau diorang sayangkan kita. Jadi kita kena buat benda2 baik kalau nak diorang pun jadi baik. :)


Ni haa si kecik yang nak tiru makteh tak mandi rambut. Huhu. Tadi dia ada jamuan raya kat sekolah, malam tadi makteh dah tolong buatkan puding karamel tapi tunjuk kat dia tadi dia kata macam tak sedap je kuih tu. So ibu dia buatkan kek coklat. Tapi bila bawak kawan2 pulak duk buli , dicampaknya bekal kek tu ke lantai. Aduhai. Sedih nya. Siapa lah mak ayah budak yang membuli tu, baru darjah 1 dah gengster. Siap dia, minggu depan Fara nak serang dia kat sekolah. Confirm nangis. Muahaha. 

Still In Raya Mood

Hello, walaupun hari ni dah masuk syawal ke 14 tapi mood raya still menyala. Mungkin sebab minggu pertama raya tak berapa meriah. Ye lah balik kampung cuma 2 hari saja pastu kena balik KL dah sebab akak dah kena kerja raya ke3 tu. Nak update sket aktiviti Fara sepanjang minggu kedua raya ni. Macam biasa kalau cuti sem Fara memang lepak rumah je jaga anak buah Fara yang umur 6 tahun tu. 

Bangun pagi dalam pukul 7 Fara akan masakkan sarapan untuk ibu, adik dan anak buah. Pas dah breakfast tergolek2 lah Fara atas sofa or atas katil mengadap enpon. Punya lah bosan sebab Fara memang "patah kaki" sebab tak tau drive, tak tau bawak motor, naik public transport pulak Fara takut. Yang Fara tau cuma jalan kaki je tapi ibu pulak tak kasi Fara jalan sorang2. Haha. 

Okay minggu ni macam kurang bosan sebab akak kerap jugak bawak kuar, jalan2 kat Tesco je pon tapi okay la tak la tersumbat sangat. Pastu dua hari lepas kitorang pergi makan kat Subang, tapi terkena restoran tak sedap la pulak. Memang rasa dia Nauzubillah tak pernah jumpa kedai yang tak sedap macam tu. Hahaha. Order tomyam rasa asam pedas tu pun lada tak masak. Agak2 lah kalau tak reti masak jangan meniaga okay. 


Waited for 40 mins for food and almost cried for the bad taste.

Semalam pulak Fara dengan dua orang akak pergi pasaraya beli barang untuk buat satay. Banyak ayam dia beli berkilo2 hihihi. Otw balik rumah tu akak bawak gi uptown Damansara sebab Fara dah lama mengidam Yong Tau Foo. Craving satisfied walaupun kuah nya extra pedas which is I don't like. Pastu environment yang ramai orang yang buatkan Fara jadi lemas dan jugak kehadiran jantan2 tak guna yang suka hisap vape di khalayak ramai. Sorry to say but I think those who smoke in public is rude. Dah la asap berkebuk2 macam ekzos lori. Massive turn off! 

Got lots of choices, from fishballs, sausages to  brocolli and kangkung. 


Nyum2 total ni Rm27. Not bad lah kot tapi sos dia pedas sangat lah. Tsskkkkkk... 

Okay pas dah balik kitorang mulakan operasi membuat satay dimulakan dengan cuci ayam dan daging, pastu potong , pastu perap pastu cucuk satay sampai tangan Fara habis kuning dek kesan kunyit tu. Tido malam tadi pun pukul 3.30 pagi camtu. 

Uwargghhhhh... pastu pukul 8 pagi dah kena bakar. Teruskan operasi membakar sampai pedih2 mata. Sob3. Begitulah pengorbanan seorang peniaga satay. Actually satay tu untuk jamuan office akak, Fara just tolong dia buat je. Total dalam 350 cucuk beserta kuah kacang, timun, bawang dan nasi himpit. Yang selebihnya tu buat makan kami kat rumah. 

During the cucuk mencucuk process

Okay itu saja nak story, camne dengan korang punye minggu ke dua raya. Still meriah ataupun korang dah tak dalam mood dah?Kongsi2 lah kat ruangan komen tu ya ;) 

Malwarebytes The Best Anti-Malware

Hello, Assalamualaikum. Baru-baru ni Fara ada cuba download minus one lagu raya, tiba2 dia download sekali macam2 unwanted apps. Walaupun Fara dah buat "add or remove program" tu beberapa kali tapi apps tu still tiba2 akan terinstall sendiri. Jadi Fara suspek mesti ada telur atau sarang dia kat mana2 folder. Fara cuba cari2 sendiri, try delete folder2 yang nampak macam berkaitan dekat System Reserved (C:) but still apps pelik2 tu akan automatically installed. Bengang. So, tadi Fara cuba tengok kat Youtube cara nak remove benda2 alah macam virus bongoks ni. So, mat saleh tu ajar lah suruh download satu apps nama dia MALWAREBYTES (https://www.malwarebytes.org/) .

 Aplikasi Malwarebytes ni ada dua version, trial dengan premium, of course la kita klik yang trial tu kan. Hehe. Barang free siapa tak suka **sengih2 miang.  Hehe.
Okay so Fara nak tunjuk camne nak download dan guna apps ni.  Kalau ikut video youtube tu dia suruh bukak http://gamesoutthewazoo.com/ dulu pastu baru cari link untuk download Malwarebytes ni, untuk jimatkan masa bukak terus je link  https://www.malwarebytes.org/ tu alang2 dah tau kan. 


1. Bila dah klik https://www.malwarebytes.org/ korang akan jumpa interface macam ni lah, just tekan  download free version tu. 
 

2. Nanti lepas dah run dan install, korang tekan laa accept ke apa bla3 sampai lah korang dapat bukak apps dia. Kat situ nanti dia akan suruh kita update apps ni, nanti korang leh lah update, sekejap je proses update tu. Lepas dah update dah boleh tekan butang scan. Scan ni memang take time sangat, macam Fara tadi almost 40 minit baru complete semua scan, so pastikan korang ada bateri la masa nak scan laptop korang k. Sambil2 scan tu kita boleh tengok folder apa yang sebenarnya infected. Tengok macam Fara ni, patut lah teruk sangat rasa laptop ni, walaupun laju tapi infected files sampai 1000 lebih. >__<


3. Dah siap scan dia bagi list infected files sekali dengan dia punya problem dan location, mostly memang potentially unwanted program, tapi Fara memang nak get rid semua, buang semua. Hehe.  So tekan je remove selected tu. 



4. Tekan kat tab Quarantine tu korang akan jumpa balik list-list tadi, dan boleh pilih2 mana yang korang nak delete atau nak restore. Fara yang gelojoh ni terus tekan delete all je. Hehe. Dalam masa 2 saat je semua tu dah hilang.


5. Lepas dah settle delete semua unwanted files or program tu, akan kuar pop up suruh restart laptop, so just klik yes and laptop kita akan direstart. Itu saja. 

Happy sangat dapat buang semua virus-virus benci tu. Harap2 dia tak timbul balik la nanti. Korang should try tau, sebab kita kan selalu guna internet, selalu download macam2 lagu la , video la, memang senang sangat virus nak melekat dalam laptop. Lagi satu best sebab apps ni free, ringan dan easy to use. 

Beraya Di Rumah Bakal Mertua

"Tidak pernah kurasa perasaan yang begini, tulus ku mencintaimu,
Semua tentang dirimu telah merubah hidup ini penuh dengan senyuman"

Hihi. Jiwang tak lagu Fara nyanyi ni. Sebenarnya masih dalam mood berbunga2 sebab baru2 ni berpeluang beraya di rumah bakal mertua Fara. Alhamdulillah walaupun kali pertama Fara bertemu keluarga dia, tapi rasa memang okay dan serasi. Rasa selesa walaupun in person memang Fara ni sangat pemalu dan gemuruh sikit. 

Thanks so much my love sebab dah prepare, sanggup masak macam2 lauk ada rendang ayam, nasi putih, laksa. Pastu yang paling best awak buat kan tempoyak untuk saya sampai saya makan nasi dua pinggan semalam. First time saya makan tempoyak yang macam awak buat tu. Nyum3. Sorry sebab girl awak kuat makan. Thanks sebab awak sanggup tak tidur untuk masak semua lauk2 tu, pastu awak mesti takut saya tak suka masakan awak kan sebab selera kita selalu tak sama, saya tak tahan pedas, tapi awak suka pedas. Obviously awak memang lulus untuk jadi tukang masak hatiku sebab awak berjaya masak tak pedas semalam, hehehe. Hihi. Pandai sangat awak masak, saya bangga.

Pastu nak thanks sebab awak gigih lagi hantar saya balik KL walaupun saya tahu awak dah letih, pastu takde buat reaksi macam awak letih pun, sebaliknya saya yang duk menguap2 lam kereta nganga besar2 macam badak air. Woooo. Otw balik tu awak bawak saya makan McDonalds lagi sebab saya mengidam sangat nak makan GCB. Burger yang sama saya makan masa kita first time keluar. Pastu tapau kan Happy Meal untuk anak2 buah saya yang tak abes2 call suruh saya balik cepat. Haha.

Terima kasih yang tak terhingga juga buat keluarga awak sebab turut serta siapkan juadah dan bagi layanan terbaik untuk saya dan keluarga.  Akhir kata terima kasih kerana terima kehadiran saya dalam hidup awak dan hargai saya seadanya.
Love you and your family <3


Benarkah Air Dicincang Takkan Putus?


Pepatah mengatakan air dicincang takkan putus, seutuh molekul-molekul air, begitu lah jua utuhnya hubungan persaudaraan dan kekeluargaan. Keluarga, adik-beradik, insan-insan pertama yang kita kenali sejak dari kelahiran kita. Insan yang paling akrab, paling memahami diri kita, mengetahui segala kelebihan dan kelemahan kita, insan yang menerima kita di saat susah ataupun senang. Antara hubungan cinta yang paling azali dalam hidup kita. Tapi mampukah kita mengekalkan momentum cinta dalam keluarga? Humm.Semakin menginjak dewasa, bila semakin ramai orang asing yang kita kenal, kita semakin kurang akrab dengan keluarga. Lebih-lebih lagi bila kita dah dewasa dan berjaya, kita mula lupa membalas jasa keluarga kita dan ibu bapa. Humm. Terutama sekali dalam urusan cinta, haha. Bak lirik lagu apa entah, "hilang keluarga, hilang saudara".... Duhhh! 

Tega kita buang keluarga yang dah lama bersama kita demi insan yang baru sahaja muncul dalam hidup kita dan belum tentu lagi ikhlas menerima kita tatkala kita dah tumbang dan tak berada di atas? Sekuat mana pun cinta kita pada orang asing, jangan melupakan keluarga kita, jangan putuskan hubungan kekeluargaan. Pesanan buat diri sendiri juga, kalau dah berjaya jangan berfikir untuk menyenangkan orang lain di tempat pertama, utamakan keluarga, mereka yang sentiasa bersusah untuk jadikan kita berjaya. Pendek kata, jangan sombong bila dah berjaya. 

p/s : Bosan juga cuti lama2 tapi tak kuar sangat sebab tak reti drive sendiri. Hehe. 

Selamat Hari Raya

Hi assalamualaikum kawan2 semua. Its been awhile since my last update, sehari sebelum Fara fly back to Malaysia. Heee. Alhamdulillah Fara selamat sampai Rabu lepas walaupun terlewat few hours dari ETA. Dah almost seminggu sampai Malaysia tapi sebab busy dengan raya so Fara memang tak sempat nak update blog ni. Dah la awal2 sampai tu kena deal dengan jet lag lagi. Uwaa nasib baik sekarang dah okay.

Nak ucapkan thank you so much dekat kawan2 yang sudi singgah blog Fara walaupun Fara tak dapat visit blog korang. Geram dengan internet Malaysia ni. Rm38 untuk 1.5 gb ke 2gb je. Kat sana lebih kurang Rm20 6gb,  rm70 50gb. Hahaha. Craziness. Tapi takpe,Malaysia oh tanah air ku kan. Just deal with it. Ye dok???

Lastly nak ucapkan Selamat hari raya aidilfitri kat kawan2 fara. Semoga hari raya kali ni korang lebih ceria dan hubungan dengan saudara mara and kawan2 akan makin erat terjalin. Nak mintak maaf andai sepanjang jadi blogger ni ada entri2 yang melampau atau ada kata2 kesat yang Fara lontarkan. Hehe. Sama2 kita memaafi okay.



Sehari before raya time nak shopping baju raya

my sister

fara lah ni


My ibu


My abah


Anak buah 
Nah gambar2 raya dari Fara. 

Malaysia Here I Come

Hi, assalamualaikum semua. Just nak mintak korang doakan perjalan Fara selamat ya ;) Muah see you in Malayziaaa. 

4 Sebab Kenapa Masih Single


Hi, kali ni Fara nak bincang topik cinta. Kalau ikut zaman sekarang yang serba canggih teknologi hujung jari ni memang sangat mudah untuk kita berkenalan dengan sesiapa saja, tapi kenapa masih ramai lelaki atau perempuan yang kahwin lambat. So, first sekali reason paling abadi memang lah sebab tu ketentuan dari Allah S.W.T juga. Tapi tak salah juga kalau ktia berusaha nak mencari kan? Hihi. Actually Fara tulis ni bukan lah sebab Fara nak kawin, apatah lagi pernah ada pengalaman kahwin, tidak sama sekali, I masih bujang okay? Cuma Fara ada ramai kawan dari pelbagai golongan umur, ramai yang belum kahwin lagi, jadi masa kitorang sembang, Fara dapat la buat kesimpulan sikit2 macam kat bawah ni. Baca okay? :)

1. Anggap pasangan sebagai bebanan
Ni memang antara alasan paling tepat especially orang2 moden sekarang. Diorang rasa ada pasangan tu akan bagi tekanan dan beri beban pada mereka. Ya lah, nak kena jaga perasaan orang, kan susah pastu nak kena sara isteri pula, kalau ada anak nanti nak cari duit lebih nak tanggung anak pula. Jadi diorang end up nak kumpul duit banyak2 dulu, happy2 enjoy diri sendiri dulu pastu baru start nak cari pasangan. Pastu kan ada yang tak serius dalam cinta, diorang mindset yang bercinta ni lama2 putus jugak, baik takyah sayang lebih2. Tapi Fara nak tanya, dah kalau korang rasa korang confirm putus, so kenapa korang bercinta? Pelik. Bahaya bila kita dah meningkat usia, dah tak ramai orang sebaya kita yang bujang macam kita, so end up kawin dengan orang lagi muda la. Hehe. But if you don't mind, it should be no problem ;) 

2. Terpengaruh dengan pengalaman pahit orang lain
Spesis paranoid memang telah wujud di muka bumi sejak 120 juta tahun dahulu dan masih hidup sehingga kini. Hehe, spesis tu adalah manusia lah. Kadang2 kita terlalu takut sampai tak berani nak mulakan sesuatu. Ada antara kita yang takut nak kawin sebab takut kalau bercerai. Well, kalau takut dilambung ombak jangan berumah di tepi pantai. Ada kaitan ke eh? Ok sebenarnya tak de benda kat dunia ni yang smooth dan mudah, lagi2 kalau bab kawin. Memang perlu banyak pengorbanan,tolak ansur, memahami antara satu sama lain, so yang perlu ditakuti sekarang bukan penceraian tu tapi sikap kita. Selagi sikap kita yang keras kepala, takde tanggungjawab pada diri sendiri dan tak peka pada orang sekeliling selagi tu la benda2 buruk selepas nikah tu akan berlaku. Jadi, sama2 kita beringat untuk jadi lagi baik okay? 

3. Mindset perkahwinan sebagai medium menumpang/ berkongsi kekayaan
Ni mungkin bukan semua orang la, tapi mostly kot macam gini. Jenis nak cari yang sama taraf (konon). Anak datuk kawin dengan anak datuk, kerja besar kawin dengan orang kerja besar, drama melayu sangat korang ni eh? Haha. Tapi kalau dah jodoh memang lah kan, cuma kalau ada yang jenis mindset nak kawin mesti dengan lelaki yang kaya, yang mampu sara keluarga sampai tujuh keturunan tu , harap2 korang bertaubat lah sebab harta tak bawak masuk kubur. Haha, kasarnya bahasa aku. But seriously, sebab benda ni terjadi kat keluarga sendiri, mula2 bercinta bagai nak rak, siap bertunang, pastu tiba2 keluarga ubah fikiran suruh kahwin anak dia dengan orang kerja kerajaan. Apakah??? Fara tak tau lah apa yang ada dalam fikiran pakcik makcik or even anak dia sendiri sampai bagi alasan macam tu. Sepatutnya bersyukur sangat2 sebab ada orang sudi terima anak kita sebagai isteri, lagi2 zaman moden ni, tak ramai yang still jaga batas2 kan. So, elok lah kalau anak kita tu nak kawin cepat. 

4. Tak dapat lupakan bekas kekasih
Kes kronik ni selalu terjadi kat kaum adam la, lelaki kan kalau dah sayang orang tu memang dia sayang betul2. Berbeza dengan perempuan, perempuan ni hati cepat sangat berubah termasuk lah Fara sendiri. Tapi kadang2 Fara kesian jugak dekat lelaki macam ni, sanggup tak kawin sebab setia padahal bekas kekasih dia tu dah siap nikah kawin ada anak sampai 3 orang. Kuat kuasa cinta tu kan bagi lelaki. But please please please, kalau ada among reader kat sini yang jenis cinta mati, korang tolong la jangan seksa diri. Fara tak faham langsung sikap korang macam ni, kenapa seksa diri pada orang yang tak hargai cinta kita tu. Penantian yang korang buat tu sangat la sia2, sebab dia dah jadi hak orang lain pun. Apa salahnya, buka hati tu untuk orang lain, or even tak bercinta sama macam dulu, tapi sekurang2 nya ada teman, lama2 mesti kita sayang jugak dekat orang baru tu.  Hidup ni kita kena adapt dengan benda baru, kalau kita tak boleh carry on jugak, at least fikir untuk diri kita, sampai bila nak terus meratapi kekasih lama yang dah buat tahik kat kita. 

Apa2 pun semua berbalik pada ketentuan dari dia jugak kan. Tapi kita kena check jugak diri kita, kat mana salah kita sebab kalau kita tak kawin nanti sunyi lah. Masa muda mudi 20an 30an ni mungkin kita rasa seronok hidup single, tak banyak tekanan, jimat duit, tak dikongkong, tapi bayangkan bila dah makin tua, bila jiwa kita mulai makin sensitif, masa tu confirm2 kita rasa sedih dan menyesal tak mulakan langkah pertama ni. :)

Terlalu Penat Punca Doktor Kemalangan Maut


Hi, selamat petang. Tadi masa Fara scroll Facebook, terbaca status dari senior Fara yang sekarang ni dah jadi HO. Tertarik dengan status dia sebab ada kaitan dengan seorang HO dan seorang MO yang meninggal kemalangan lepas pulang dari oncall. Dikatakan punca kemalangan sebab terlalu penat. Ulasan dari Menteri Kesihatan seperti petikan dari akhbar Sinar Harian ni seperti tak relevan. Fara nak share apa yang Dr. Ahmed senior Fara ni tulis. Serius rasa macam takut nak hadapi zaman bekerja, tapi harap2 semuanya dipermudahkan. 

"Walaupun ianya berita tahun lepas, namun, hingga kelmarin dalam tahun ini, sudah ada 2 orang doktor (seorang House Officer & seorang Medical Officer) yang meninggal dunia akibat kemalangan selepas oncall (kerja >24 jam secara berterusan)

Inilah hakikatnya, pekerjaan yang seringkali dicaci dihina oleh semua orang.
1. Doktor lembap
2. Doktor tak ada perasaan
3. Doktor tak pandai mengutamakan pesakit demam berbanding pesakit kemalangan.
4. Doktor sombong
5. Doktor tidur saja tau
6. Doktor dibayar gaji buta.

Bukan nak komen itu sahaja, tapi boleh kata sebenarnya gaji doktor sekarang sudah tidaklah lumayan mana. Hanya mampu untuk menyara keluarga cukup makan sahaja.

Kami bekerja seminggu seperti berikut:
Hari biasa: 7pagi-6/7malam
Hari minggu: 7pagi-12/1ptg
Bertugas oncall: 1-2kali seminggu (bergantung pada bilangan doktor yang ada dihospital)
Jadinya, bilangan jam kami bertugas seminggu seperti berikut:
Tiada oncall: 65-75jam seminggu
1 kali oncall: 78-83jam seminggu
2 kali oncall: 81-86jam seminggu

Gaji kami? RM4200 sebulan. Agaknya berapa sahaja gaji kami sejam?
Kira2, dalam RM48-58/jam

Saya pernah bekerja sebagai seorang guru ganti disekolah rendah. Gajinya biasa-biasa sahaja. RM1800/bulan. Kerjanya lebih kurang 45jam seminggu (jika ditambah meeting, ataupun kokurikulum, ataupun aktiviti lain). Gaji sejam lebih kurang RM40-45/jam.
Tapi, mampu tunaikan hak diri untuk mandi, ke tandas (hajat kecil dan besar), makan tepat pada waktunya, dan lain-lain.

Gaji doktor lebih lumayan??
Fikir-fikirkanlah..

Kami bersengkang mata menahan tidur semata-mata untuk merawat ibu, bapa, anak-anak anda. 
Kami menahan lapar dahaga semata-mata untuk merawat ibu, bapa, anak-anak anda.
Kami menahan kencing, berak semata-mata untuk merawat ibu, bapa, anak-anak anda.

Kami tak sahur langsung..
Kami berbuka puasa jam 1pagi..
Kami tak mandi..
Kami tak jumpa anak-anak kami..
Kami tak bercuti hari raya..
'Percutian' Hari Raya kami hanya di hospital, di wad-wad..
Semata-mata untuk merawat ibu, bapa, anak-anak anda.

Bukan mahu mengungkit, tidak sama sekali! Bahkan inilah jalan yang telah kami pilih! Kami sudah tahu, andainya menjebakkan diri dalam kancah dunia perubatan, sudah tentu semua ini berlaku..
Tapi, kami tetap cekalkan hati untuk berada dalam dalam dunia ini.

Jadi, adakah kami makan gaji buta?
Apakah kamu merasa pengorbanan kami?

Kami juga manusia biasa.
Kami ada hati.
Kami ada keluarga.
Kami bukan SUPERMAN"


Hijab Style Looks

Despite the fact that wearing hijab is an obligation for all Muslimahs, hijab also symbolizes beauty, confidence and obedience. And trust me by the way you style your hijab, it can reveal your true personality. Here are 3 hijab style looks that you can try out especially during this coming Hari Raya and also for your daily style. Being a modern and busy woman, the fancy tedious hijab style is no longer practical, we tend to wear something simple and easy-to-wear. I hope my recommendation below will help you :) 


1.Simple Two Loop

Try this simple two loop wrap hijab if  you love wearing shawls in your own creative style. The two loop hijab is easy to wear and flaunt from day to night. By making one end of the shawl shorter than the other, wrap the longer end twice around your head and you are set to go. Don't forget to use shawl that suits your skin tone and matches the color of your dress.


2.    Sarung style
 The sarung hijabs are already sewn in place for women to easily slip it on their head. Choose from the various sarung style patterns available in the market and show it off around town. This effortless hijab style is the best option for busy working women who do not have enough time for themselves and for women who love simplicity. You can affix your hijab with a pair of beautifully designed brooches on your shoulders to give a touch of luxury. 


3.    Instant shawl
Easy peasy instant shawls have become the new fashion piece for the modern hijabistas. Thanks to instant shawl, just wear it and count 1,2,3, you are now good to go! Your life saver especially when you are running out of time for some occasions, and good for someone who does not really have good skill in styling their hijab. ***High five

Seminggu lagi uolls!

Hi, Assalamualaikum semua. Lama tak update blog Fara ni, maklum lah busy final exam. Hehe. Tadi dah abes satu paper, Alhamdulillah semua berjalan lancar je, tinggal lagi 2 papers, nak kena buat betul2. Doakan Fara selalu ya? :) Okay, actually memang jasad Fara je still ada kat negara asing ni, roh dah lama balik Malaysia. Seriously, mata ni asyik terbayang2 jalan raya kat Malaysia, bayang semua benda yang ada kat sana. Aduhai, memang seksa dalam menuntut ilmu ni kan. Tapi still syukur sebab raya pertama masih boleh beraya di kampung halaman. 

Kadang2 rasa tak percaya je Fara sekarang jauh beribu2 batu dari family, dari tanah air. Memang stress kalau fikir, jam tu nak kena study untuk final, jam tu nak puasa, pastu perasaan rindu lagi. Bercampur baur semua. Hopefully, everything's going well. Fara serius dah lembik gila, duk mengadap buku, duduk atas kerusi study yang 100% kayu tu, sakit gila montot. Haha. Jadi lastly, pada adik2 mana yang teringin nak belajar jauh2, silalah pikir dua puluh ratus kali dulu ya. Kalau tak jadi macam akak Fara ni lah. Nak nangis pun tak guna, nak tak nak kena telan jugak, semua untuk masa depan kita juga ye dak. Terima kasih kepada semua yang memberi sokongan pada Fara ya. Appreciate much!

Tak sabar nak jumpa anak buah Fara yang dua orang ni. Cuma gambar, video dan voice note kat Whatsapp jadi pengubat rindu. Diorang dah la kuat berceloteh. Meh dengar. Video ni masa dekat KLIA, family Fara anta Fara kat airport.