"Good Clean Habits" Untuk Kekal Kemas Dan Jadi Pembersih

Let's get straight to the point, semua orang suka duduk dalam rumah / bilik yang bersih dan kemas, dan pakai pakaian yang bersih dan wangi setiap hari. Tapi tak semua orang rajin nak kekalkan momentum kebersihan. Ada yang kemas rumah seminggu sekali/ sebulan sekali/ setahun sekali. Haha. So meh nak kongsi tips dan apa yang kita patut buat untuk sentiasa berada dalam environment yang bersih dan tenang. Baru la selesa dan mudah nak study kan ;) 

1. Lipat selimut right after bangun tidur 

Kita mulakan dengan benda pertama yang kita buat pagi2, bila dah bangun tidur tu silakan terus lipat selimut dan betul2kan bantal dan cadar kalau senget2. Bukan saja untuk kekemasan, tapi juga kita nak bagi pengudaraan kat tempat tidur kita. Imagine kalau kita tak kemas katil tu, hawa2 busuk dan bakteria tergumpal2 sekali dengan selimut yang bergumpal. Ewww hihihi. 

2. Cuci bedsheet/ pillowshet/ comforter

Okay, ni terpulang kepada kerajinan korang la, kalau macam Fara, prefer cuci dalam sebulan sekali je. Tapi just in case berlaku emergency kena cepat2 cuci okay? (perempuan punya kes hihihi) Kalau dah start berbau tu sila2 kan cuci, jangan biarkan camtu je. Sebab nanti bau tu melekat kat pakaian dan rambut kita, sangat tak best! 

3. Elakkan makan kat bilik tidur

To be specific, jangan makan atas katil. Memang risiko tinggi nanti ada makanan/ air tumpah kat selimut. Nanti cik semut datang, pastu masuk dalam telinga korang, siapa nak tolong ? 

4. Susun barang ikut jenis

Ni benda obvious la, maknanya kalau 1 meja tu kita khaskan untuk mekap, just letak mekap2 je kat situ. Jangan tiba2 ada koleksi jajan atau buku2 pulak kat meja tu. Bila kita susun ikut jenis item, senang kita nak cari barang tu, and senang la aktiviti harian kita. Setiap aktiviti tu ada stesen2 sendiri. Sama jugak kalau dalam bilik air, korang wajib ada bakul toiletries, jangan sepah2 kan kat penjuru2 bath tub, atau penjuru2 sinki, atas mangkuk tandas, serius semak gila kalau buat camtu. Susun barang2 mandian tu dalam satu bakul, and letak kat satu sudut je. Mudah dan kemas kan?

5. Cuci pinggan / periuk right after use

Kalau dah siap masak tu, silakan cuci terus periuk, kuali, sudip,senduk, blender yang dah pakai. Jangan delay2 nak cuci, sebab bahan masak ni memang cepat berbau, nanti kalau delay lama2, memang busuk la dapur kita, dan berkulat2 kat dalam pinggan mangkuk kita. Camne nak guna balik lepas tu, macam dah tak hygienic. Lagi satu, kalau ada tumpah2 time masak tu kena la cepat2 lap kalau taknak stain tu kekal selama2nya kat situ. 

6. Lipat terus baju yang dah kering

Right after angkat baju, silakan terus lipat, or at least letak dalam satu bakul kalau rasa tak sempat nak lipat. But please jangan delay lama2, sebab nanti makin lama makin malas. Haha. And jangan sesekali longgokkan atas katil/ atas meja/ atas lantai (WTF) , just think about bacterias yang akan hinggap kat baju2 kita tu nanti k? Nah lifehacks, kalau malas lipat, just sangkut dengan hanger haha. Kalau baju2 kecik macam bra, panties, socks tu kalau malas lipat, korang invest la sikit duit untuk bakul mini untuk sumbat semua kat dalam, but still kena asing2 kan la ikut jenis item, tak susah nak cari. 

7. Letak perfume untuk bilik, tandas, dan mangkuk tandas

Fara memang suka sangat bilik yang wangi, invest some money untuk wangian rumah yang korang suka, tak kisah la bentuk gel ke, hanging ke, spray ke, janji ada. Bau yang wangi boleh kasi mood positif kat kita tau. Especially lepas dah siap kemas rumah tu, terus spray wangi2 dalam bilik, memang relax sangat2.

8. Buat wholehouse cleaning every weekend

Dah jadi habit Fara, bila dapat cuti je, Fara akan kemas satu rumah, mula dari katil, bilik, dapur bilik air. Paling penting mangkuk tandas tu sila sental ya, Sebab kita jugak yang guna tandas tu, kalau tak cuci nanti memang kuning2 dalam mangkuk. Tak selesa nak guna. Hihihi. Dan jangan lupa buang sampah setiap kali basket dah penuh. Jangan tunggu berlonggok2 baru nak buang. Bau yang busuk dan bakteria je yang menanti.



I hope korang suka la baca bebelan Fara ni, especially bila kita share rumah dengan family / kawan, nak taknak kita kena kemas, sebab sama2 guna. Jangan just harapkan orang lain nak tolong kemas. Orang lain pun penat dengan tugas masing2. Jadi sama2 lah jaga kebersihan okay ;) 

Bagaimana nak Serlahkan Potensi

Hi everyone, despite of having such a bad day hari ni , Fara nak berkongsi sikit lah tentang pengalaman Fara sejak zaman sekolah sampai sekarang. Seriously kalau korang tengok Fara depan2, or dalam gambar ke, or dalam blog ke korang akan cakap Fara ni seorang yang confident. Hehe, sebenarnya Fara ni selalu insecure dan rasa rendah diri. Fara selalu rasa Fara banyak kekurangan, even ada orang puji for something ke Fara still rasa tak percaya. 

Okay, sebenarnya apa yang Fara nak sampaikan adalah, kita takkan pernah tau keupayaan, talent dan kelebihan kita, tapi benda tu akan slow2 terbentuk, and satu hari nanti kita akan rasa syukur sebab dikurniakan anugerah tu. Okay lah, bagi contoh la, Fara seorang yang sangat minat menyanyi, sejak zaman primary school memang cikgu pilih jadi solo for school performances, penyair la, penyajak la, dikir barat la. Tapi bila masuk sekolah menengah terus terang Fara cakap, Fara tak pernah ada peluang nak serlahkan bakat dan potensi diri Fara sampai kan Fara rasa benci secondary school Fara tu. Frankly speaking, segala aktiviti dan jawatan2 kat sekolah akan dimonopoli kan oleh orang2 yang sama, dia lah prefect, dia koopian, dia badar, dia lah ajk majalah sekolah. Pastu bila ada persembahan sekolah memang orang yang sama jugak dipilih, golongan yang pemalu dan tak femez macam Fara ni memang tak pernah diberi peluang untuk involve. 

By time, bila Fara dah makin dewasa ni, Fara dikelilingi oleh kawan2 yang sangat supportive, even Fara tak nampak talent Fara but most of them akan sentiasa bagitau something good iaitu puji2 Fara la. Haha. Bukan nak cakap suka dipuji, tapi terasa macam dihargai gitu. Bukan hanya tentang menyanyi lah, sama jugak dengan bab pelajaran, Fara masa secondary school bukannya bright student sangat, study boarding school tapi duk kelas paling hujung. Lol. Pastu ada cikgu yang Fara rasa macam tak suka Fara tanpa sebab, paling tak boleh lupa bila disuruh berdiri atas meja masa kelas Bahasa Arab, time tu dah form 4. Tak dapat jawab soalan dia, terus kena diri atas meja, dah la sorang je girl time tu. Sebab dalam kelas tu cuma Fara sorang je student dari kelas last, yang lain2 semua budak2 kelas atas so my teachers seems biased la. Haha, sorry ustazah, I still dendam dengan u. :P 

But, tiba2 tak sangka boleh further study luar negara buat medic pulak, Okay, serius, achievement ni bukan untuk Fara bangga kan sebab fara tak rasa pun Fara hebat ke apa. Cuma rasa macam happy sebab walaupun pernah kena gelak ngan cikgu sebab Fara turun kelas masa form 5, but fara still boleh tingkatkan diri Fara. As long as korang usaha, nasib korang boleh berubah, tak kisah lah dari level/ usia mana korang nak mulakan. It's your life, you're the king, you're the ruler. Never let others convince you that you aren't worthy. :)


Perempuan Perlu Proaktif Dalam Merancang Perkahwinan

Hi Assalamualaikum para pembaca. First of all Fara nak mintak maaf banyak2 sebab dah menyepi lebih 4 bulan dari blog ni. Serius Fara memang busy sangat semester lepas, sebab exam untum 5 subject yang sangat tough for preclinical year untuk medical school. Tapi Alhamdulillah dah selamat menduduki semua exam dan lulus dengan jayanya. :) Terima kasih kat kawan2 yang still baca blog fara walaupun fara busy tak dapat nak blogwalking kat blog kawan2. But sooner I will visit you guys back k. 

So, terasa nak update hari ni sebab nak bincang satu isu yang related dengan orang2 sebaya dengan fara yang rata2 nya dah mulai mencari pasangan hidup dan bersedia nak berumahtangga. So fara nak kupaskan tentang kepentingan si gadis untuk bersikap lebih proaktif dalam hubungan dua hala ni. Kenapa dua hala Fara kata,sebab perkahwinan adalah penyatuan antara dua hati dan dua keluarga. 

Isu stereotype dalam kalangan masyarakat kita, tak lain tak bukan, mentaliti 'wedding of the year' yang saban hari memang semakin teruk. Keluarga yang pentingkan glamour semasa majlis perkahwinan tanpa fikirkan kesan jangka masa panjang perkahwinan anak2. See, benda ni jadi isu kalau yang empunya majlis tu bukan dalam golongan yang berkemampuan la. Kalau anak raja nak buat majlis gempak siapa kisah pun kan. Tapi kalau sampai berhutang ribu riban, membazir lagi rasanya memang tak patut kot. So, penting di sini si gadis kena bijak bincang dengan mak ayah dia, jangan terlalu bebankan pihak lelaki dek kerana glamour satu hari. 

Another situation is bila keluarga kita tak boleh terima pasangan kita kerana perbezaan taraf pendidikan atau harta. Si lelaki takde PhD so tak boleh kawin dengan girl yang ada PhD, anak dato kawin sama anak dato, doktor kawin doktor, orang negeri Kelantan tak boleh kawin orang KL. Okay tu cuma contoh lah, but mostly memang wujud pun.

 Understandable kalau kita as anak, kita taknak derhaka pada parents kita,taknak lawan cakap diorang or hampakan diorang so kita terima bulat2 apa yang mereka cadangkan. Tapi sebenarnya kita boleh bertegas untuk menegakkan apa yang kita suka, tegas tak bermakna kita tak taat. Tegas means kita nyatakan terang2 apa yang kita nak, lelaki macam mana yang serasi dengan diri kita. Parents memang nak kan yang terbaik untuk kita, tapi yakinkan diorang yang kita boleh hidup lebih bahagia dengan orang yang kita sendiri pilih. 

Fara tulis ni pun sebab benda ni berlaku among keluarga Fara jugak, and berlaku pada diri fara sendiri. So fara harap lebih ramai girl yang sedar tentang tanggungjawab diorang dalam hubungan, bukan hanya mengharap lelaki untuk memulakan langkah dalam semua benda. Kadang2 benda kecil kalau diubah akan bagi impak yang besar dalam hidup. Jangan jadikan usia 20an sebagai alasan untuk tidak bersikap matang. Sekian.