Kalau Cinta, Bebaskan Dia!

If you love someone, set them free. Give them wings, let them fly high! Semakin meningkat dewasa, semakin I  rasa nak mencari diri sendiri. Kalau sebelum ni, I  dahagakan perhatian, teman, kasih sayang dari orang lain, tapi sekarang I rasa ini lah masa untuk I cari diri I, buat apa yang I suka, terokai dunia, berbakti pada orang yang dah besarkan I dan juga semua orang. 

I naturally seorang yang optimist, berfikiran terbuka, positif dan sentiasa menyokong apa yang orang lain buat. Sebab I rasa semua orang berhak jadi yang terbaik. I nak semua orang berjaya dalam hidup diorang. Berjaya tu tak terhad pada pelajaran atau harta. Tapi berjaya capai keselesaan hidup, jadi happy dan cukup dengan apa yang diorang ada. I guess this separation ni bukan lah sebab nak bermusuh, tapi sebab I nak improve diri I and I nak the other side tu pun improve diri dia, for mutual good :) 

Sometimes, be in a relationship tu bukan sesuatu yang kekal, terutamanya kalau cuma sebelah pihak yang cuba pertahankan benda tu, manakala sebelah lagi tak pernah nak mengaku kesalahan diri. Mungkin kerana ego, mungkin juga kerana memang tak nampak silap sendiri tu. Tapi I macam biasa, sentiasa pandang ke depan, I tak suka nak bertengkar or tegakkan kebenaran , sebab I'm not a "vocal" type. I jenis tak banyak cakap, so memang takde guna nak berbincang face to face. End up aku kalah. Bahahahaha. 

But I sentiasa maafkan orang, sebab I sedar I pun banyak buat silap, and tu pun salah satu sebab kenapa I pilih untuk bersendiri. Sebab I nak perbaiki diri sendiri dulu. Banyak kekurangan, tak sempurna, tak bersedia lagi untuk ke tahap yang lebih jauh dalam hubungan. 

Saja kongsi kisah ni, sebab I nak semua diluar sana cuba hargai masa yang ada ni untuk cari diri sendiri, kenali manusia, kenali alam, kenali pencipta, have fun buat apa yang kita suka. tanpa ada batasan daripada orang lain. Apa guna sesuatu hubungan kalau yang dapat cuma air mata, tak dapat jadi diri sendiri. Dan dia pula sentiasa fikirkan cara untuk ubah diri kita. 


"Good Clean Habits" Untuk Kekal Kemas Dan Jadi Pembersih

Let's get straight to the point, semua orang suka duduk dalam rumah / bilik yang bersih dan kemas, dan pakai pakaian yang bersih dan wangi setiap hari. Tapi tak semua orang rajin nak kekalkan momentum kebersihan. Ada yang kemas rumah seminggu sekali/ sebulan sekali/ setahun sekali. Haha. So meh nak kongsi tips dan apa yang kita patut buat untuk sentiasa berada dalam environment yang bersih dan tenang. Baru la selesa dan mudah nak study kan ;) 

1. Lipat selimut right after bangun tidur 

Kita mulakan dengan benda pertama yang kita buat pagi2, bila dah bangun tidur tu silakan terus lipat selimut dan betul2kan bantal dan cadar kalau senget2. Bukan saja untuk kekemasan, tapi juga kita nak bagi pengudaraan kat tempat tidur kita. Imagine kalau kita tak kemas katil tu, hawa2 busuk dan bakteria tergumpal2 sekali dengan selimut yang bergumpal. Ewww hihihi. 

2. Cuci bedsheet/ pillowshet/ comforter

Okay, ni terpulang kepada kerajinan korang la, kalau macam Fara, prefer cuci dalam sebulan sekali je. Tapi just in case berlaku emergency kena cepat2 cuci okay? (perempuan punya kes hihihi) Kalau dah start berbau tu sila2 kan cuci, jangan biarkan camtu je. Sebab nanti bau tu melekat kat pakaian dan rambut kita, sangat tak best! 

3. Elakkan makan kat bilik tidur

To be specific, jangan makan atas katil. Memang risiko tinggi nanti ada makanan/ air tumpah kat selimut. Nanti cik semut datang, pastu masuk dalam telinga korang, siapa nak tolong ? 

4. Susun barang ikut jenis

Ni benda obvious la, maknanya kalau 1 meja tu kita khaskan untuk mekap, just letak mekap2 je kat situ. Jangan tiba2 ada koleksi jajan atau buku2 pulak kat meja tu. Bila kita susun ikut jenis item, senang kita nak cari barang tu, and senang la aktiviti harian kita. Setiap aktiviti tu ada stesen2 sendiri. Sama jugak kalau dalam bilik air, korang wajib ada bakul toiletries, jangan sepah2 kan kat penjuru2 bath tub, atau penjuru2 sinki, atas mangkuk tandas, serius semak gila kalau buat camtu. Susun barang2 mandian tu dalam satu bakul, and letak kat satu sudut je. Mudah dan kemas kan?

5. Cuci pinggan / periuk right after use

Kalau dah siap masak tu, silakan cuci terus periuk, kuali, sudip,senduk, blender yang dah pakai. Jangan delay2 nak cuci, sebab bahan masak ni memang cepat berbau, nanti kalau delay lama2, memang busuk la dapur kita, dan berkulat2 kat dalam pinggan mangkuk kita. Camne nak guna balik lepas tu, macam dah tak hygienic. Lagi satu, kalau ada tumpah2 time masak tu kena la cepat2 lap kalau taknak stain tu kekal selama2nya kat situ. 

6. Lipat terus baju yang dah kering

Right after angkat baju, silakan terus lipat, or at least letak dalam satu bakul kalau rasa tak sempat nak lipat. But please jangan delay lama2, sebab nanti makin lama makin malas. Haha. And jangan sesekali longgokkan atas katil/ atas meja/ atas lantai (WTF) , just think about bacterias yang akan hinggap kat baju2 kita tu nanti k? Nah lifehacks, kalau malas lipat, just sangkut dengan hanger haha. Kalau baju2 kecik macam bra, panties, socks tu kalau malas lipat, korang invest la sikit duit untuk bakul mini untuk sumbat semua kat dalam, but still kena asing2 kan la ikut jenis item, tak susah nak cari. 

7. Letak perfume untuk bilik, tandas, dan mangkuk tandas

Fara memang suka sangat bilik yang wangi, invest some money untuk wangian rumah yang korang suka, tak kisah la bentuk gel ke, hanging ke, spray ke, janji ada. Bau yang wangi boleh kasi mood positif kat kita tau. Especially lepas dah siap kemas rumah tu, terus spray wangi2 dalam bilik, memang relax sangat2.

8. Buat wholehouse cleaning every weekend

Dah jadi habit Fara, bila dapat cuti je, Fara akan kemas satu rumah, mula dari katil, bilik, dapur bilik air. Paling penting mangkuk tandas tu sila sental ya, Sebab kita jugak yang guna tandas tu, kalau tak cuci nanti memang kuning2 dalam mangkuk. Tak selesa nak guna. Hihihi. Dan jangan lupa buang sampah setiap kali basket dah penuh. Jangan tunggu berlonggok2 baru nak buang. Bau yang busuk dan bakteria je yang menanti.



I hope korang suka la baca bebelan Fara ni, especially bila kita share rumah dengan family / kawan, nak taknak kita kena kemas, sebab sama2 guna. Jangan just harapkan orang lain nak tolong kemas. Orang lain pun penat dengan tugas masing2. Jadi sama2 lah jaga kebersihan okay ;) 

Bagaimana nak Serlahkan Potensi

Hi everyone, despite of having such a bad day hari ni , Fara nak berkongsi sikit lah tentang pengalaman Fara sejak zaman sekolah sampai sekarang. Seriously kalau korang tengok Fara depan2, or dalam gambar ke, or dalam blog ke korang akan cakap Fara ni seorang yang confident. Hehe, sebenarnya Fara ni selalu insecure dan rasa rendah diri. Fara selalu rasa Fara banyak kekurangan, even ada orang puji for something ke Fara still rasa tak percaya. 

Okay, sebenarnya apa yang Fara nak sampaikan adalah, kita takkan pernah tau keupayaan, talent dan kelebihan kita, tapi benda tu akan slow2 terbentuk, and satu hari nanti kita akan rasa syukur sebab dikurniakan anugerah tu. Okay lah, bagi contoh la, Fara seorang yang sangat minat menyanyi, sejak zaman primary school memang cikgu pilih jadi solo for school performances, penyair la, penyajak la, dikir barat la. Tapi bila masuk sekolah menengah terus terang Fara cakap, Fara tak pernah ada peluang nak serlahkan bakat dan potensi diri Fara sampai kan Fara rasa benci secondary school Fara tu. Frankly speaking, segala aktiviti dan jawatan2 kat sekolah akan dimonopoli kan oleh orang2 yang sama, dia lah prefect, dia koopian, dia badar, dia lah ajk majalah sekolah. Pastu bila ada persembahan sekolah memang orang yang sama jugak dipilih, golongan yang pemalu dan tak femez macam Fara ni memang tak pernah diberi peluang untuk involve. 

By time, bila Fara dah makin dewasa ni, Fara dikelilingi oleh kawan2 yang sangat supportive, even Fara tak nampak talent Fara but most of them akan sentiasa bagitau something good iaitu puji2 Fara la. Haha. Bukan nak cakap suka dipuji, tapi terasa macam dihargai gitu. Bukan hanya tentang menyanyi lah, sama jugak dengan bab pelajaran, Fara masa secondary school bukannya bright student sangat, study boarding school tapi duk kelas paling hujung. Lol. Pastu ada cikgu yang Fara rasa macam tak suka Fara tanpa sebab, paling tak boleh lupa bila disuruh berdiri atas meja masa kelas Bahasa Arab, time tu dah form 4. Tak dapat jawab soalan dia, terus kena diri atas meja, dah la sorang je girl time tu. Sebab dalam kelas tu cuma Fara sorang je student dari kelas last, yang lain2 semua budak2 kelas atas so my teachers seems biased la. Haha, sorry ustazah, I still dendam dengan u. :P 

But, tiba2 tak sangka boleh further study luar negara buat medic pulak, Okay, serius, achievement ni bukan untuk Fara bangga kan sebab fara tak rasa pun Fara hebat ke apa. Cuma rasa macam happy sebab walaupun pernah kena gelak ngan cikgu sebab Fara turun kelas masa form 5, but fara still boleh tingkatkan diri Fara. As long as korang usaha, nasib korang boleh berubah, tak kisah lah dari level/ usia mana korang nak mulakan. It's your life, you're the king, you're the ruler. Never let others convince you that you aren't worthy. :)